Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 23.11. 2024
Dnes má svátek Klement
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Olivový olej – nejcennější dar z přírody

28. 05. 2009 | Domácnost

Olivový olej pochází ze Středomoří. Získává se z oliv, lisováním nebo jinými mechanickými postupy. Olivový olej je považován za nejkvalitnější olej. Mezi nejzdravější patří panenský olivový olej. Je také součástí české kuchyně, mnohé hospodyňky si bez něj nedovedou představit své každodenní vaření.

Zdraví a péče o tělo

Olivový olej obsahuje pro zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny, a vysoký obsah vitamínu A, E, K.

Olivový olej – nejcennější dar z přírodyDobře se uplatňuje v přírodním léčitelství především na hojení ran, k masážím a do koupelí

Velmi dobře působí na lidský organismus. Především na oběhový systém - na snížení hladiny cholesterolu jako prevence srdečních chorob, snižuje krevní tlak. Také  dobře působí  na zažívání, podporuje trávení.

V péči o pleť - na suchou, zánětlivou a poraněnou pokožku. Dále se používá v péči o pokožku dětí a batolat. Regeneračně působí ve vlasových zábalech a balzámech.

Olivový olej působí také dobře na kosti jako prevence osteoporózy, pro svůj vysoký obsah vitamínů.

Široké uplatnění má také ve farmaceutickém průmyslu.

Použití v kuchyni

Olivový olej je považován pro zdraví prospěšný. Používáme ho nejen do středomořské kuchyně, ale také do moderní české kuchyně. Nejen k dochucování různých jídel je výborný také na smažení různých druhů mas, přidáváme ho do pomazánek, zálivek, salátů atd. Je vhodný především pro přípravu lehkých a rychlých jídel.

Můj oblíbený recept s olivovým olejem

Špagetový salát s olivovým olejem

200 g uvařených špaget, 1 červená a 1 zelená paprika, 100 g šunky, 100 g tvrdého sýru, 1 stroužek prolisovaného česneku, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce octa, sůl

Špagety, papriku, šunku a sýr nakrájíme nadrobno a zamícháme s ostatními surovinami.

                                                          Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Olivový olej používám je dobrý a přidávám ho i do pekárny ,když peču chleba.
Obrázek uživatelky
profil
Doma ho používám neustále.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já si olivový olej přivezla z dovolené z Řecka.
Obrázek uživatelky
profil
a zvlášť na různé zálivky na saláty
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles