Olivový olej pochází ze Středomoří. Získává se z oliv, lisováním nebo jinými mechanickými postupy. Olivový olej je považován za nejkvalitnější olej. Mezi nejzdravější patří panenský olivový olej. Je také součástí české kuchyně, mnohé hospodyňky si bez něj nedovedou představit své každodenní vaření.
Zdraví a péče o tělo
Olivový olej obsahuje pro zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny, a vysoký obsah vitamínu A, E, K.
Dobře se uplatňuje v přírodním léčitelství především na hojení ran, k masážím a do koupelí.
Velmi dobře působí na lidský organismus. Především na oběhový systém - na snížení hladiny cholesterolu jako prevence srdečních chorob, snižuje krevní tlak. Také dobře působí na zažívání, podporuje trávení.
V péči o pleť - na suchou, zánětlivou a poraněnou pokožku. Dále se používá v péči o pokožku dětí a batolat. Regeneračně působí ve vlasových zábalech a balzámech.
Olivový olej působí také dobře na kosti jako prevence osteoporózy, pro svůj vysoký obsah vitamínů.
Široké uplatnění má také ve farmaceutickém průmyslu.
Použití v kuchyni
Olivový olej je považován pro zdraví prospěšný. Používáme ho nejen do středomořské kuchyně, ale také do moderní české kuchyně. Nejen k dochucování různých jídel je výborný také na smažení různých druhů mas, přidáváme ho do pomazánek, zálivek, salátů atd. Je vhodný především pro přípravu lehkých a rychlých jídel.
Můj oblíbený recept s olivovým olejem
Špagetový salát s olivovým olejem
200 g uvařených špaget, 1 červená a 1 zelená paprika, 100 g šunky, 100 g tvrdého sýru, 1 stroužek prolisovaného česneku, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce octa, sůl
Špagety, papriku, šunku a sýr nakrájíme nadrobno a zamícháme s ostatními surovinami.
Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz