Někdo rád sportuje, jiný dá přednost zdravému relaxování, při tom všem nám ale do života zasahuje jeden nezanedbatelný faktor, a to jídlo.
Kam se poděla vyvážená strava bohatá na přírodní vitamíny obsažené v ovoci a zelenině? Copak by nám vitamíny v této podobě nestačily, jako našim dědům a babičkám? Proč se ve snaze dodržet zdravý životní styl, do značné míry (nebo z našeho pohledu v ideálním případě zcela) vyhýbáme tukům? Jak potom může naše tělo vstřebat v tucích rozpustné vitamíny A, D, E, K?
Dejme našim dětem pro tělo přirozené vitamíny ze stravy a ne uměle vyrobené. Vždyť i selský rozum nám napoví, že to, co je syntetické, nemůže nikdy být pro organismus natolik vlastní, a tedy tak dobře vstřebatelné, jako to přírodní.
Farmaceutické firmy vám z pochopitelných důvodů nebudou na obalech psát, „Dejte svým dětem raději dostatečný počet porcí ovoce a zeleniny, vitamíny v podobě želatinových "potvůrek", cucacích bonbónů a sladkých sirupů použijte jen pro zpestření a v době zvýšené potřeby těchto látek.“ Nemůžeme se pak divit, že dítě se nezapomene denně hlásit o svůj oblíbený barevný vitamín a odmítá nám jíst jablíčko, kiwi, papriku… Je na rodičích, aby „umělé mlsání“ drželi v rozumné míře a nenechali z dětského jídelníčku vymizet to skutečné zdravé a pro vyvíjející se organismus tolik potřebné.
Jak to, že nám o generaci dříve v raném dětství stačil rozmačkaný banán, nastrouhaná mrkev s jablkem, k tomu nějaký ten piškot, a žádná hypovitaminóza se nekonala? Tak proč se dnes z každé krabičky dětských sušenek dozvíme, kolik kterých vitamínů jejich konzumací do malého tělíčka dostaneme, každý obal instantní kaše hlásá, jak je to pro našeho kojence prospěšné z důvodu obsahu vitamínů.
I pro nás dospělé je mnohdy snazší sáhnout po tabletce, tobolce, pastilkách, než nakrájet zeleninu na salát nebo místo oblíbené oplatky sníst jablíčko. Nehledě na to, že když si v dobré víře, kolik toho neděláme pro své zdraví, naléváme sklenici lahodného pomerančového džusu "nacpaného" vitamínem C, tak už ve chvíli ihned po otevření se nám tento začíná pomalu nenávratně ztrácet, a když náhodu zapomeneme krabici vrátit do lednice, můžeme se na další den s nějakou vitamínovou bombou zcela rozloučit.
Možná ani všichni nevíme, že kromě vitamínů rozpustných ve vodě, kterými se nepředávkujeme, protože s jejich nadbytkem si tělo samo poradí – vyloučí je společně s močí (kromě již zmiňovaného vitamínu C, jsou to ještě všechny vitamíny skupiny B a vitamín H), existují i vitamíny, před kterými se musíme mít, z hlediska jejich množství, na pozoru (a to jsou právě v tucích rozpustné A, D, E, K). Předávkování – hypervitaminóza – vitamínem C, které by nás pravděpodobně postihlo projímavými účinky, bychom možná zvládli vcelku bez úhony, podobně jako předávkování vitamínem E. Ale hypervitaminóza D už může mít vážnější důsledky v podobě odvápnění některých tkání, nepříznivá je zcela jistě i pro ledviny, stejně jako nadměrná konzumace všech těchto vitamínů rozhodně nemá dobrý vliv na játra. Obzvláště nebezpečný může být nadbytek vitamínu.
A ve stravě těhotných žen – zde zvyšuje riziko vzniku vývojových poruch plodu, zejména v prvním trimestru.
Stavy hypervitaminózy jako důsledek přespřílišného užívání chemických preparátů sice nejsou nejspíš natolik časté, ale i přesto se mějme na pozoru, řiďme se jako u většiny věcí heslem „všeho moc škodí“.
Jezme vitamíny, ale s rozumem, nepodléhejme přespříliš tlaku reklamy.
Lendula - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz