Jaro přichází, zvířata se probouzejí ze zimního spánku a domácnosti začínají „gruntovat“ a připravují se na nejhezčí roční období. Málokdo si uvědomí, že i když je doma uklizeno a postaráno o rodinu, tělo nemusí být úplně fit. Nemluvíme teď jen o fyzické kondici, ale také o obrovském množství škodlivých látek, které se v těle hromadí, útočí na náš organismus a tím jej oslabují. Necítíme při tom žádnou bolest, takže tomu nevěnujeme přílišnou pozornost, ale divíme se, proč jsme tak unavení, vyčerpaní, malátní, bez chuti do života, chybí nám jiskra v oku a pohotovost v reakcích.
Abychom zvládli všechny povinnosti, které nás čekají doma i v práci, potřebujeme být v dobré kondici. Když nás trápí plnost v břiše, tlak, kručení, nadýmání, přelévání střevního obsahu, průjmy, zácpa, hlasitá peristaltika, píchavá bolest nebo křeče v břiše, nemůžeme se cítit dobře. „Uvedené symptomy jsou důkazem toho, že s vámi je něco v nepořádku,“ vysvětluje MUDr. Anna Jungwirthová, specialistka v oboru gastroenterologie. Problém je v tom, že to, co není vidět, máme tendenci ignorovat. Staráme se o svůj zevnějšek, ale stejnou, ne-li větší péči si zaslouží i náš organismus. „Naše společnost si pořád nezvykla používat doplňky stravy jako běžnou součást denních rituálů, kterými je třeba pravidelné čištění zubů, dostatečný příjem tekutin, střídání dlouhodobého sezení u počítače fyzickou aktivitou a pobytem na čerstvém vzduchu či duševní hygiena,“ upozorňuje lékařka.
Vhodné stravování je rozhodně prvním krokem ke správnému chodu našeho zažívání. Pečlivě proto vybírejte, co v obchodě přidáte do košíku. Pečivo volte raději celozrnné, dopřávejte si hodně luštěnin, ovoce a zeleniny. Nezapomínejte, že tělo potřebuje dostatek vlákniny, která zlepšuje pohyby střev a urychluje přirozenou pasáž tělu nepotřebných i škodlivých látek ven z organismu. Snažte se vyhýbat průmyslově zpracovaným potravinám, které obsahují mnoho konzervačních látek, i přílišné konzumaci masa a uzenin, které zatěžují organismus. Při zpracování bílkovin metabolismem totiž na rozdíl od zpracování sacharidů vznikají toxické látky, např. čpavek, fenol a indol, které patří do skupiny kancerogenů. Pomozte svému tělu tím, že mu dopřejete potraviny bohaté na antioxidanty, např. lískové, vlašské, pistáciové či pekanové ořechy, červené i černé fazole, artyčoky, čerstvé i sušené švestky, borůvky, ostružiny, maliny, mandle, jablka nebo datle.
Nezastupitelné místo mají také vitamin D, kyselina listová, selen a především zakysané mléčné výrobky či doplňky stravy s obsahem probiotik a prebiotik.
Vhodné jsou proto, že bakteriální enzymy štěpí složky potravy na jednodušší produkty a nezatěžují organismus. Střevo hraje významnou úlohu v naší obranyschopnosti, tvoří významnou bariéru před průnikem toxických produktů resorpcí do krve a prostřednictvím její cirkulace pak dále do celého těla. Pokud jej vyčistíme a obnovíme jeho správné fungování, zmírní se příznaky jako je únava a pocit vyčerpání.
Zdroj: Linex Forte
Hana Houbičková
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz