Šípky nesbíráme nedozrálé, nebo přešlé mrazem. Po nasbírání plody usušíme na suchém a dobře větraném místě. Při sušení se mají zčernalé šípky vyhazovat. Po usušení je můžeme rozdrtit. Skladujeme v dobře uzavíratelných sklenicích na tmavém místě.
Všestranné účinky
Šípky obsahují spoustu účinných látek. Obsahují vysoký podíl vitamínu C. Dále vitamín A a vitamíny skupiny B. Kromě vitamínů také třísloviny a organické kyseliny. Šípkový čaj je léčivkou s prastarou tradicí, proto by neměly chybět v žádné domácnosti. Pro léčivé účely se používají především ve formě nálevu.Šípky posilují imunitu, jsou dobré jako prevence infekčních onemocnění. Příznivě působí na cévy, využívají se při léčbě různých zánětů, například dásní. Šípkový čaj pomáhá odstranit únavu. Používá se při léčbě močových cest a ledvin, reguluje činnost střev. Nemá žádné vedlejší účinky. Některým lidem mohou
chloupky šípku způsobit alergické reakce.
Příprava šípkového čaje
Jednu lžičku drcených plodů zalijeme jedním šálkem vroucí vody. Po deseti minutách přecedíme přes nekovové sítko nebo plátno, abychom zachovali co největší obsah vitamínu C.Léčí a také chutná
Čerstvé šípky se velice dobře uplatní v kuchyni při výrobě marmelád, šťáv a výrobě vína.Pro svůj vysoký podíl vitamínu C by šípkový čaj neměl chybět v žádné bylinkové lékárničce. Patří mezi nejlepší prevenci na posílení organismu v zimním období.
Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz