Odrůdy jablek by se daly počítat na tisíce – známe třeba panenské české, malinové holovouské, granátka, sudetskou renetu, zapovězené jablko, ale i chodské, kamýcké, košíkové, nebo dokonce jablko dr. Karel Kramář či Jaroslav Němec – to první bylo pojmenované po prvním československém premiérovi, to druhé po významném pomologovi, synovi Boženy Němcové.
Nepříznivé období měly jabloně v roce 1929, kdy většina ovocných stromů, včetně jabloní, pomrzla. Sady se později obnovily, ale hlavně po válce už nebyly tak pestré. Staré sady měly svou přirozenou logiku, stromy se vysazovaly tak, aby jednotlivé odrůdy dozrávaly postupně, lidé chtěli mít jablka k okamžité spotřebě, ale i odrůdy vhodné na uskladnění.
Podle statistik je u nás průměrná roční spotřeba jablek 20 kilogramů na člověka a nejvíc prý máme v oblibě odrůdu golden delicious. V kuchyni je jablko vděčnou surovinou. Každé je dobré na něco jiného a dá se z něj připravit mnoho jídel. Chuť tohoto ovoce je fantastická nejen v dezertech, ale i v kombinaci s masem nebo rybami.
Nejen za pěstováním jablek, ale i výrobou lahodného cideru či jablečného moštu se podíváme na statek rodiny Abtů v Líšnici u Prahy.
Jablečné menu Hrdiny kuchyně
• Kuře se salátem Waldorf
• Treska na cidru se slávkami
• Jablečná omáčka s kousky kuřecího masa
• Jablečný crumble
Sledujte sedmý díl pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 14.10 ve 14.20 na Primě.
Zdroj, foto: Prima
Vendula Vrablová
Vendula Vrablová