Tentokrát to šéf pojal opravdu stylově. Když do italské
restaurace, tak si to do Českého Krumlova přisvištěl rovnou ve žlutém
lamborghini. Nemá moc času a tahle projížďka byla na pár dní jeho jediná
radost. Po příjezdu do krásného historického
centra, kde Latrán sídlí, zjistil, že pizzerie už tak stylová není. Kuchař
Mário, který v Itálii nikdy nebyl, vaří parodii na italskou kuchyni.
Sebevědomý obr má navíc slabost pro pěnivý mok. Pizzu zde pečou
v kvalitní peci, ale dávají na ni jenom eidam, mozzarella se ještě na
žádné neroztekla.
Převařené těstoviny jsou samá smetana a eidam, niva nahrazuje gorgonzolu. A přidávají do nich ingredience, které by
slušely spíš indické nebo čínské kuchyni. Ital by se divil, žasne i Zdeněk
Pohlreich. Šéfa si zavolala provozní, která touží po změně. To ale Lucie
Reinerová ještě neví, o jak zásadní proměnu půjde a jak bude všechny bolet
(včetně Zdeňka). Sledujte šéfovo italské dobrodružství v úterý 20. dubna
ve 21.20 na Primě – a nebudete litovat.
Žádná italská restaurace se do gastropolepšovny Zdeňka Pohlreicha ještě
nedostala. Šéf se do Krumlova těší, protože italská jídla umí a pastu sám rád
jí. Avšak netuší, jaký česko-italský souboj ho čeká. Prý jsou v Latránu v
pohodě, ale kat českých restaurací v pohodě není. Pizza s hromadou
eidamu by vytočila i klidnější nátury. Kuchař Mário si myslí, že vaří lehce
nadprůměrně, šéf má názor zcela opačný. „Takový krásný město – a takový hnusný
žrádlo!“ vypadne z něj ve slabé chvilce. A jak se na jídelním lístku
italské restaurace ocitla marinovaná krkovička Petra Voka? Energická provozní
Lucie do Itálie často jezdí a ví, jak má správně připravené italské jídlo
vypadat.
Moc to ale po kuchařích zatím nevyžadovala. Suroviny nakupuje
z finančních důvodů zásadně tuzemské a leckdy v kuchyni chybí i základní zelenina. Zdeněk Pohlreich ovšem trvá na tom, že italská kuchyně
stojí a padá s kvalitními čerstvými surovinami, a chystá se na pořádný nákup. Teprve pak
zasvětí šéfkuchaře do přesných postupů. V něčem se práce zjednoduší,
protože italská kuchyně si vystačí maximálně se čtyřmi surovinami a platí
v ní jen pár železných pravidel.
O to pečlivější přípravu však každé jídlo
vyžaduje. Jak to Mário zvládne, když po první náročné lekci propil celou noc?
To není zrovna profesionální přístup. Odpor navíc působí na šéfa jako červený
hadr na býka. Nebude brzy „utahaný jak šňůra od hajzlu“, neskočí do svého
žlutého miláčka a nevrátí se do Café Imperial?
A co když se raději ztratí v
masopustním reji, který právě víří centrem starobylého města? Začíná turistická
sezona, tak by se měli v Latránu rychle vzpamatovat, než tam buditel českých
restaurací práskne dveřmi a neřekne jim ani arrivederci. Zda se jim to podaří a
přese všechno dosáhnou na hvězdičku, uvidíte v dalším pokračování zábavné
gastronomické show Ano, šéfe! na Primě.
Zdroj: Prima
Gabriela Straková
ChytráŽena.cz