Kuřáci mají méně chuťových pohárků a mají je méně kvalitní než nekuřáci, potvrdila nedávno vědecká studie u několika desítek řeckých vojáků. Nikdo ale přesně neví, jak kouř z cigaret chuťové pohárky likviduje.
Kouření „oplošťuje“ jazyk
Rozličné chutě dokážeme vnímat díky mikroskopickým útvarům na jazyku, které se nazývají houbovité papily. Mají skutečně tvar vzdáleně připomínající houbu, která mírně vystupuje nad okolní rovinu a kolem dokola je obklopena mělkým příkopem. Vědci v Řecku, kteří si nedávno posvítili na tyto houbovité papily u kuřáků i nekuřáků, dospěli k jednoznačnému závěru: kuřáci mají papily oploštělé a mají jich méně. Po tomto zjištění už zřejmě nikoho nepřekvapí fakt, že i samotné vnímání chuti je u kuřáků výrazně zhoršené.
Pokud do jazyka pustíme velmi malý elektrický proud a postupně budeme přidávat na intenzitě, v určité chvíli tento proud pokusná osoba zaznamená jako kovovou pachuť na jazyku. Takový pokus s elektrickým proudem lze využít k měření chuťové citlivosti, protože čím dříve daný člověk ucítí na jazyku kovovou chuť, tím citlivější má chuťové pohárky. V řecké studii se i tímto exaktním způsobem potvrdilo, že kuřáci mají chuťový smysl podstatně horší než nekuřáci.
Dým škodí i nosní sliznici
Chuť není jediný smysl, který kouřením trpí. U kuřáků je postižen také čich, který se přitom podstatně podílí i na vnímání jemných chuťových odstínů. Zatímco jazykem vnímáme pouze čtyři základní chutě – sladkou, slanou, hořkou a kyselou –, na jemném rozlišení chuťových odstínů a na vytříbených schopnostech sommeliérů se podílí především nosní sliznice a čichové buňky v ní uložené.
Poškození čichu a chuti kouřením naštěstí není nevratné. Někteří bývalí kuřáci již za pár dní poté, co přestali s kouřením, zaznamenali bohatší a pestřejší chutě jídel, než na jaké byli dříve zvyklí. S delší dobou abstinence se pak chuť i čich plně zregeneruje u naprosté většiny bývalých kuřáků.
Zdroj: Odvykání-kouření.cz
Gabriela Straková
ChytráŽena.cz