Rebarbora a lidské tělo
Koncem června a začátkem července se zvyšuje v rebarboře obsah kyseliny šťavelové. Právě kvůli této kyselině se doporučuje konzumace rebarbory. Z jara je složení kyselin především ve prospěch kyseliny jablečné, později narůstá obsah šťavelanů - solí kyseliny šťavelové s vápníkem a hořčíkem. Nejširší zastoupení má draslík a vápník - látky nezbytné pro stavbu kostí, o něco méně hořčík a fosfor. Sodíku má jen velmi málo, zastoupen je v ní obsažen i jód, železo a další. Reveň není příliš bohatá na vitamín C. Za to v ní najdeme provitamin A, vitamíny B, niacin, protisklerotické flavonoidy.
Účinně ničí škodlivé mikroorganismy, prospívá krevnímu oběhu, je močopudná. Není ovšem vhodná pro nemocné žlučníkovými a močovými kameny. Díky zmíněným látkám účinně pomáhá při ochablosti střev a zácpě, zbavuje tělo škodlivin, posiluje svaly, kosti, nervy, pokožku a vlasy, aktivuje energii buněk a je dobrým pomocníkem při boji s nadváhou, neboť na sebe váže tukové látky. Musím ale také přiznat, že jsem nenarazila pouze na chválu této rostliny.
Rebarbora je bohužel pravděpodobně více zodpovědná za ledvinové potíže u dětí než kterýkoli z ostatních faktorů. Jen velice málo rostlin, jestliže vůbec nějaké má tak velkou koncentraci kyseliny šťavelové, jako rebarbora. Vařením se přemění tato kyselina v anorganickou chemikálii, která, jestliže ji sníme, zanechá v těle značné množství krystalků kyseliny šťavelové. Bezpočetné případy revmatizmu a revmatické horečky mohou být zaviněny konzumací vařené rebarbory. Jedí ji děti i dospělí, údajně pro její projímavý účinek, který se dostaví poměrně rychle, takže se nemyslí na tvorbu krystalků kyseliny šťavelové. Její usazeniny v těle nedráždí okamžitě, ale jejich účinek se dostavuje záludně a pomalu. Z tohoto důvodu jsou následky jen zřídka, jestliže vůbec, připisovány té správné příčině, totiž konzumaci rebarbory.
Rebarbora v kuchyni
Je to zelenina používaná jako ovoce, připravují se z ní moučníky, náplně do knedlíků, ovocné polévky, kompoty, zavařeniny, koláče. Při vaření nepoužíváme hliníkové nádobí, protože kov z něj reaguje s kyselinou šťavelovou a ostatními složkami šťávy. Syrová a vařená reveň se dobře zmrazuje.
Účinky na organismus:
- pomáhá při ochablosti střev a zácpě (účinné přírodní projímadlo)
- zbavuje tělo škodlivin - posiluje svaly, nervy a kosti
- posiluje pokožku a vlasy - aktivuje energii buněk
- pomáhá při hubnutí, váže tukové látky
Vyzkoušejte také náš:
Rebarborový koláč
Lydias
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz