V syrovém neošetřeném mléce mohou být nebezpečné bakterie a viry, proto jsou rizika konzumace příliš vysoká. U některých skupin populace mohou vést k závažným zdravotním potížím, trvalým následkům či dokonce úmrtí. Proto je rizikům vždy lepší předcházet než léčit následky.
Pití syrového neošetřeného mléka by se měli vyvarovat zejména tyto skupiny populace:
• kojenci,
• děti,
• těhotné a kojící ženy,
• alergici,
• lidé s oslabenou imunitou, onkologickým onemocněním, diabetem, chronickým onemocněním jater nebo ledvin, HIV pozitivní,
• senioři.
V mléce se mohou objevovat mikroorganismy, které způsobují alimentární onemocnění. Nebezpečné jsou zejména tyto bakterie:
• Listeria monocytogenes,
• Campylobacter jejuni a Campylobacter coli,
• Salmonella spp.,
• Escherichia coli O157 : H7,
• Staphylococcus aureus.
Mlékem se může také přenášet virus klíšťové encefalitidy.
Zdroj: Tetrapak.com
Gabriela Straková
ChytráŽena.cz