Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 23.11. 2024
Dnes má svátek Klement
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hrdina kuchyně - 21.10. 2017

21. 10. 2017 | Televizní tipy
Kuchař Martin Škoda a herečka Marie Doležalová budou mít v dalším díle pořadu Hrdina kuchyně trošku honičku. Chytat totiž budou druhé nejrychlejší domácí zvíře – králíka. Nejaktivněji tato zvířata šlechtili ve Francii, kde se chovají už od středověku, a pak také v Anglii. Dnes po světě běhá takřka stovka králičích plemen. Jaký je králičí příběh a co si lze z králíka připravit, se dozvíte v osmém díle pořadu Hrdina kuchyně už v sobotu 21.10. 2017 ve 14.20 na Primě.

Hrdina kuchyně – 21.10. 2017:


Divoký králík doputoval do Evropy z Asie někdy v období mladších třetihor. Domestikován byl zhruba na počátku našeho letopočtu. Římané chovali králíky v ohradách, tzv. leporáriích, a až do středověku se prakticky nic nezměnilo. Tehdy se chovu králíků ujali mniši ve francouzských klášterech, odkud se ušáci postupně posouvali na sever Evropy
a také trochu na východ.

Hrdina kuchyně - 21.10. 2017Do českých zemí se jejich chov rozšířil někdy v 15. století z Německa. Tam také najdeme původ českého výrazu „králík“. Německé das Kaninchen je zkomoleninou latinského výrazu cuniculus. Fonetická podobnost slov Kaninchen a Königchen – tedy malý král – pak může za české slovo králík, králíček.

Králičí maso je skvělá surovina na vaření. Ze všech dostupných mas má navíc nejméně cholesterolu, a je tak i nesmírně kvalitní bílkovinou. Průměrný Čech dnes spotřebuje zhruba tři kila králičího masa ročně. Králíka nemusíme jenom péct v celku, využít lze i jeho jednotlivé části. Jemné filety z hřbetu jsou skvělé na minutkové úpravy, stehna se hodí třeba na dušení ve víně nebo je můžeme upéct s klasickým králičím triem – slanina, rozmarýn a česnek.

Za králíky se Marie s Martinem vypraví do Ratibořic u Jaroměře nad Rokytnou na farmu Jiřího Kočára. Tato ušatá zvířata jsou nejspíš jeho osudem, choval je už jako kluk a v tradici pokračují i jeho synové.

Králičí menu Hrdiny kuchyně


•    Dušená králičí stehna s rajčaty, lilkem a pečeným bramborem
•    Králík na hořčici se žampiony
•    Těstoviny s králičím ragú
•    Salát z bulguru s králičím masem

Sledujte osmý díl pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 21.10. 2017 ve 14.20 na Primě.


Zdroj, foto: Prima
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Hrdina kuchyně - 21.10. 2017:

Hrdina kuchyně - 21.10. 2017
Hrdina kuchyně - 21.10. 2017
Hrdina kuchyně - 21.10. 2017
Hrdina kuchyně - 21.10. 2017
Hrdina kuchyně - 21.10. 2017
Hrdina kuchyně - 21.10. 2017
Hrdina kuchyně - 21.10. 2017
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !