Letos v únoru proběhl dotazníkový průzkum ve vybraných základních školách České republiky s cílem zjistit, jak jsou na tom s konzumací ovoce a zeleniny české děti. Do projektu se zapojilo celkem 543 dětí (193 chlapců a 233 dívek) ve věku 11 - 16 let. Některé otázky byly položeny také rodičům školáků, kterých se zapojilo 426.
Výsledky dotazníkové akce ukázaly, že na pravidelnou každodenní konzumaci ovoce a zeleniny u dětí dbá jen polovina rodičů. Větší přehled o množství zkonzumovaného ovoce a zeleniny mají rodiče pražských dětí (55 %), zatímco rodiče z ostatních měst se o to zajímají méně (kolem 35 %).
Ovoce jí denně 82 % dětí, z toho nejčastěji čerstvé (79 %). Nejoblíbenějším ovocem u dětí jsou jahody (57 %), následují jablka (38 %), broskve, banány a hrozny (kolem 25 %) - převládají tedy sladké druhy ovoce.
Zeleninu konzumuje denně zhruba 54 % dětí, jednou až dvakrát týdně 40 % dětí, opět nejčastěji v čerstvé podobě. Mezi oblíbené druhy zeleniny patří rajčata (50 %), dále pak paprika, okurka, mrkev (asi 40 %).
Dívky jedí ovoce a zeleninu o něco častěji než chlapci, například ovoce jí denně 84 % dívek a 73 % chlapců. Zeleninu denně konzumuje 60 % dívek a 48 % chlapců. Rozdíly najdeme také mezi jednotlivými městy - v Praze jí ovoce a zeleninu každý den více dětí než v ostatních městech.
Podle rodičů jedí děti nejčastěji ovoce a zeleninu k odpolední svačině (75 %), k dopolední přesnídávce (53 %), dále jako večeři (41 %) nebo druhou večeři (40 %). Rodiče uvedli, že nejčastěji konzumují děti zeleninu a ovoce doma (98 %), a to obvykle jako kusové.
Více než polovina dětí jí také saláty, přičemž přednost dávají salátům se zálivkou či dressingem. Nejoblíbenějšími druhy salátů u dětí jsou zeleninový míchaný, okurkový, následuje ovocný, mrkvový a rajčatový.
Při přípravě salátů pro děti používají rodiče k dochucení nejčastěji olivový olej, ocet a jogurt. Olivový olej se používá více v Praze než v jiných městech.
Téměř 85 % rodičů neví, jaké je doporučené množství ovoce a zeleniny pro dítě na den. Přesnou odpověď na tuto otázku zná pouze 14 % rodičů, přičemž větší povědomí mají rodiče v Praze.
Z odpovědí rodičů i dětí také vyplynulo, že ve školních jídelnách se denně stravuje asi 74 % dětí. Nejčastěji chodí na obědy do školní jídelny pražské děti (82 %), zatímco ostatní děti se zde stravují méně (přibližně 70 % dětí). Jídelníček školní jídelny zná dobře 16 % rodičů, částečně 44 % rodičů a nezná jej 40 % rodičů.
Zeleninová jídla jí ve školní jídelně 68 % dětí, zbytek dětí si je nedává většinou z toho důvodu, že jim nechutnají. Nejčastěji si zeleninové jídlo vybírají pražské děti (80 %), zatímco v ostatních městech je to kolem 60 %. Ovoce si ve školní jídelně dává 80 % dětí.
Mezi nejoblíbenější jídla dětí ve školních jídelnách patří kuře, rizoto, špagety, pizza (tam, kde ji připravují) šopský salát, segedinský guláš a buchtičky s krémem. Nejmenší oblibě se těší játra, bramborová kaše, houbová jídla, čočka, dušená mrkev a špenát. Ve školních jídelnách by děti naopak rády jedly hranolky, smažený sýr, pizzu, hamburger a palačinky.
Ke svačině jedí děti většinou pečivo s pomazánkou, sýrem nebo máslem a jako "přílohu" ovoce. Časté je také pečivo s uzeninou nebo něco sladkého (koblihy, loupák, bábovka, sladká tyčinka).
Ovoce a zelenina je nezbytnou součástí našeho jídelníčku, neboť obsahuje složky prospěšné lidskému zdraví jako rozpustná vláknina, vitaminy a minerální látky. Výsledky dotazníkové průzkumu ukázaly, že dětská populace má v konzumaci ovoce a zeleniny stále jisté rezervy. Zatímco spotřebu ovoce je možné označit za uspokojivou, konzumaci zeleniny je třeba zvýšit. Vhodným způsobem je např. příprava zeleninových salátů pro děti, spolupráce kuchařů se školními jídelnami nebo působení na rodiče prostřednictvím médií.
Zdroj: Forum zdravé výživy
DanielkaZ
Chytrá Žena.cz