Meruňka
Meruňka obecná je menší stromek, který může dorůstat až do výšky pěti metrů. Plodem je kulatá peckovice, která je plstnatá, žlutě oranžová až načervenalá. Pěstuje se v teplejších oblastech stejně tak jako vinná réva. Používanou části jsou zralé plody.
Dužina obsahuje především cukry, vitamíny skupiny A, B a C, a také minerální látky především železo.
Čerstvé meruňky pro svou výbornou chuť povzbuzují chuť k jídlu, používáme především při nechutenství.
Velice dobře působí na cévy a srdíčko a především na krvetvorbu. Mají dobrý vliv na játra, především na pročištění organismu. Také snižují krevní tlak.
Sušením meruněk se zvyšuje obsah některých prvků, především železa. Sušené meruňky můžeme zařadit k nejlepším zdrojům železa. Kdo trpí nedostatkem železa, měl by do svého jídelníčku tyto sušené plody zařadit. Meruňky však musí být čerstvě sušené, aby obsahovaly, i dostatek vitamínu C.
Meruňka se dále využívá v péči o pleť. Čistou meruňkovou šťávu dáváme na půl hodiny na pleť, pro její zjemnění a zvláčnění. Můžeme použít i meruňkovou drť.
Listy meruněk pak používáme do koupelí, především na hemeroidy.
Nejlepší je jíst meruňky v syrovém stavu, pro jejich velký obsah vitamínů. Dále mají uplatnění v kuchyni, při pečení, koláče, bublaniny, kynuté knedlíky, kompoty, marmelády, džemy, džusy, ovocné dřeně, koktejly a mnohé jiné. Meruňky můžeme pro svou lahodnou chuť a léčivé účinky, zařadit do skupiny léčivých rostlin, které působí blahodárně na náš organismus.
Mrkev
Mrkev je rostlina dnes pěstovaná v mnoha variantách. Rostlinky jsou jedno až dvouleté. Z rostliny užíváme především kořen.
Mrkev obsahuje cenné vitamíny především betakaroten, který zlepšuje vidění a pomáhá při šerosleposti. Dále v ní najdeme vitamíny ze skupiny B, C, D, E a K, lecitin, draslík, vápník, hořčík, jód, selen a další.
Pro její vysoký obsah vitamínů a minerálních látek jí můžeme zařadit do skupiny potravin, které zastavují proces stárnutí.
Mrkev zvyšuje odolnost organismu proti infekci. Využívá se také při léčbě srdečních a krevních nemocí.
Neměla by chybět v jídelníčku těhotných a kojících matek. Pro tvorbu mléka je dobrá ohřátá mrkvová šťáva s troškou smetany.
Tato tradiční kulturní rostlina je v kuchyni zpracována několika různými způsoby. V kuchyni používáme především mrkev syrovou do různých salátů, polévek, teplých a studených omáček. Děláme z ní různé mrkvové šťávy, přidáváme do sterilovaných zeleninových salátů.
Nejvhodnější je příprava mrkvové šťávy, kterou tělo velice dobře snáší.
Čerstvou šťávu z mrkve, přislazenou medem, můžeme použít při nachlazení a léčbě chřipky. Mrkvová šťáva obsahuje velké množství vápníku, užitečného pro zuby a kosti. Dále se používá při průjmových onemocněních.
Čerstvá šťáva z mrkve je výbornou maskou na pleť. Působí na napínání pleti a proti vráskám. Jemně nastrouhaná mrkev velice dobře hojí kožní problém, rány, spáleniny a jiné.
Málokdo ví, že mrkev patří mezi léčivou zeleninu, která by neměla chybět v kuchyni žádné hospodyňky, pro svůj vysoký obsah vitamínu a minerálních látek.
Čtěte také: Léčivé plody z naší zahrádky aneb o jahodách a malinách
Léčivé plody z naší zahrádky aneb o okurce a majoránce
Marta – čtenářka
ChytráŽena.cz