Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 23.11. 2024
Dnes má svátek Klement
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Pozor na znehodnocení zmrazených výrobků!

12. 07. 2009 | Diety
Nést si domů kelímkovou zmrzlinu z krámu jen v síťovce nebo igelitce nikoho určitě nenapadne. Ale zmraženou rybu, či jinou zmraženou potravinu si leckdo klidně nese prostě „jen tak“. A co teprve potraviny, které jsou chlazené.... Ty se transportem v neodpovídající teplotě mohou znehodnotit ještě více!

Výrobce, dopravce i prodejce musejí dodržovat při manipulaci s potravinami i surovinami, v tomto případě živočišného původu, podmínky chladicího řetězce, aby nedošlo k jejímu znehodnocení, popřípadě kontaminaci a následné destrukci. To znamená, že v celém procesu od výroby až na prodejní pult nesmí stoupnout teplota výrobku nebo suroviny nad stanovenou mez. Zákazník má garantováno, že si kupuje výrobek zdravotně nezávadný, což kontrolují i orgány státního veterinárního dozoru, popřípadě orgány zemědělské a potravinářské inspekce.

Pozor na znehodnocení zmrazených výrobků!V horkých dnech lze nejen doporučit, ale přímo apelovat na to, aby si lidé na nákup zmražených nebo chlazených potravin obstarali chladicí tašky. Zejména při nákupu ryb je potřeba být obezřetným. Například u čerstvých je dobré si všímat, zda je kůže ryby lesklá, oko vypouklé, lesklé, žábry jasně červené, bez slizu, konzistence masa velmi pevná. Vůně čerstvé ryby. Pokud zákazník kupuje celé chlazené ryby, tak ty by měly být nabízeny obsypané šupinovým ledem, filety by měly na ledu jen ležet.

A pokud kupuje zákazník ryby zmrazené, měl by věnovat pozornost etiketám. Na těch by mělo být uvedeno: název ryby, hmotnost, datum minimální trvanlivosti, má zde být uveden výrobce nebo dovozce, nebo prodávající, popřípadě balírna. Důležitý je i údaj o složení, způsobu skladování, a je zde i identifikační značka (země původu). Na etiketě by měla být i informace o přídatných látkách.

V případě, že je ryba tzv. glazovaná (glazura je ledová krusta na povrchu ryby, která má chránit rybu před vyschnutím a vymrznutím), musí být na etiketě informace o brutto hmotnosti (celková hmotnost = ryba + glazura) a o hmotnosti netto (hmotnost ryby bez glazury).

A když už hovoříme o rybách živých, čerstvých, zmražených, sušených, solených a uzených, filé apod., musí se zákazník dozvědět informace o druhu, způsobu produkce a oblasti odlovu, např. sleď baltický, uloven v Baltském moři (plus kód). A to se týká i korýšů a měkkýšů.

A nakonec ještě shrnutí: Při koupi snadno narušitelných tj. „zkazitelných“ potravin, zejména ryb, pozor na chladicí řetězec. Transportovat v chladicích taškách a rychle do chladničky. Rozehřát a rozmrazit až doma!

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Musíme si dávat veliký pozor při nákupu a následném zmrazování potravin.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles