V některých případech nám buď zdravotní stav, nebo i prostý odpor k mléku a mléčným výrobkům znemožňuje příjem vápníku z těchto zdrojů. Mohlo by se zdát, že osteoporóza je tím pádem nevyhnutelná. Opak je pravdou. Vápník se v dostatečném množství nachází v mnoha potravinách, kde po mléku není ani stopy.
Makové pole
Překvapivě mnoho vápníku
obsahuje mák. Kromě toho je zdrojem nenasycených mastných kyselin, zejména kyseliny linolové. Pokrmy obsahující mák by proto v našem jídelníčku neměly chybět. Podobně jsou bohatým zdrojem vápníku
vlašské ořechy.
Sardinkami proti osteporóze
Vápník se nachází také v
rybách. Z tohoto hlediska je ve větší míře dostupný
z malých ryb, které konzumujeme celé i s kostmi, například
sardinky. Obecně by se nejen kvůli přísunu vápníku, ale také kvůli přísunu
vitamínu D, který je mimo jiné nezbytný pro vstřebávání vápníku ze střeva, a dalších důležitých látek měly ryby objevovat na našem stole v ideálním případě dvakrát týdně.
Vápník „roste“ i na zahradě
Vápník obsahuje také
brokolice, květák, kapusta, kedlubny či ředkvičky. Ředkvičky a kedlubny jsou spíš sezónní zeleninou, ale brokolice a květák jsou dostupné po celý rok buď čerstvé, nebo mražené, takže i je lze snadno použít jako jeden
z náhradních zdrojů vápníku. Velké množství vápníku obsahuje špenát, ale kvůli obsahu šťavelanů tento vápník nedokážeme ve větší míře využít.
Pestrá strava jako klíč ke zdraví
Není-li tedy z nějakého důvodu možné získat vápník z mléčných výrobků, ostatní potraviny mohou
tento nedostatek překlenout. Je však třeba dbát na skutečně pestrou stravu, neboť žádná potravina nedoplní dostatečné množství vápníku sama o sobě. Pro vstřebávání a dobrou využitelnost vápníku v organismu je navíc nutný dostatečný příjem některých vitamínů, zejména
vitamínů D, C, B1 a K, a vyvážené množství hořčíku a dalších minerálů. I z tohoto hlediska je třeba
„hledat vápník všude“ a nezaměřovat se jen na některé druhy potravin.
Tento článek také můžete