Nést si domů kelímkovou zmrzlinu z krámu jen v síťovce nebo igelitce nikoho určitě nenapadne. Ale zmraženou rybu, či jinou zmraženou potravinu si leckdo klidně nese prostě „jen tak“. A co teprve potraviny, které jsou chlazené.... Ty se transportem v neodpovídající teplotě mohou znehodnotit ještě více!
Výrobce, dopravce i prodejce musejí dodržovat při manipulaci s potravinami i surovinami, v tomto případě živočišného původu, podmínky chladicího řetězce, aby nedošlo k jejímu znehodnocení, popřípadě kontaminaci a následné destrukci. To znamená, že v celém procesu od výroby až na prodejní pult nesmí stoupnout teplota výrobku nebo suroviny nad stanovenou mez. Zákazník má garantováno, že si kupuje výrobek zdravotně nezávadný, což kontrolují i orgány státního veterinárního dozoru, popřípadě orgány zemědělské a potravinářské inspekce.

A pokud kupuje zákazník ryby zmrazené, měl by věnovat pozornost etiketám. Na těch by mělo být uvedeno: název ryby, hmotnost, datum minimální trvanlivosti, má zde být uveden výrobce nebo dovozce, nebo prodávající, popřípadě balírna. Důležitý je i údaj o složení, způsobu skladování, a je zde i identifikační značka (země původu). Na etiketě by měla být i informace o přídatných látkách.
V případě, že je ryba tzv. glazovaná (glazura je ledová krusta na povrchu ryby, která má chránit rybu před vyschnutím a vymrznutím), musí být na etiketě informace o brutto hmotnosti (celková hmotnost = ryba + glazura) a o hmotnosti netto (hmotnost ryby bez glazury).
A když už hovoříme o rybách živých, čerstvých, zmražených, sušených, solených a uzených, filé apod., musí se zákazník dozvědět informace o druhu, způsobu produkce a oblasti odlovu, např. sleď baltický, uloven v Baltském moři (plus kód). A to se týká i korýšů a měkkýšů.
A nakonec ještě shrnutí: Při koupi snadno narušitelných tj. „zkazitelných“ potravin, zejména ryb, pozor na chladicí řetězec. Transportovat v chladicích taškách a rychle do chladničky. Rozehřát a rozmrazit až doma!