„Pokud do Vánoc počítáme i následující dny do Nového roku, dostaneme se skoro ke dvěma týdnům. A to je dlouhá doba na stravovací prohřešky. Dopřát si, to podle mého znamená trošku něco jiného než „nacpat se k prasknutí“. A tak zkuste zauvažovat nad snídáním v klidu, s dostatkem oříšků, mandlí a ovoce k obvyklé snídani, s dostatkem horkého čaje a třeba o Štědrém dni s vánočkou navíc. Ale to je tak maximum rozumného „dopřát si navíc“,“ říká k problematice vánočních snídaní odbornice na výživu Kateřina Cajthamlová.
Je tedy zřejmé, že pokud nám na nás samých záleží, měli bychom i o Vánocích věnovat snídani dostatek času. Užít si ji, ale zároveň se nepřecpávat, a rozhodně nejíst vše, co dům dá (a co často navíc pochází z předchozího dne). Jak tedy říkají odborníci – vyvážená snídaně by o Vánocích, stejně jako v běžný den, měla obsahovat cereálie, mléčný výrobek, dostatek ovoce a nápoje. Můžeme ji ideálně doplnit taky oříšky a mandlemi (třeba si je dát do jogurtu nebo rovnou konzumovat výrobek obsahující ořechy, jako třeba BeBe Dobré ráno oříškové s medem). O Vánocích si také můžeme pochutnat na exotickém ovoci, které si přes rok většinou nekoupíme – výborné jsou fíky, mango, čerstvý ananas nebo granátové jablko.
Pokud se vyvážené snídaně budeme držet celý rok, nemusí pár kousků vánočky o svátcích vadit. A jak říká paní doktorka Cajthamlová: „Vždycky platí – dobroty navíc můžete vysportovat při lyžování, sáňkování, bruslení či koulovačce – a uděláte pro sebe dokonce víc než pouhou dietou.“
A pokud se chcete o snídani a zdravém životním stylu dozvědět víc, navštivte internetové stránky Hnutí za dobrou snídani, kde se každý měsíc dozvíte nové tipy a doporučení.
Hana Nováková
Chytrá Žena.cz