Stačí pět stupňů…
Z dřívějších vědeckých studií je známo, že rakovinu hltanu a jícnu má často na svědomí alkohol a kouření. Avšak článek íránských autorů uveřejněný v britském medicínském časopise British Medical Journal naznačuje, že cestu k nebezpečnému nádoru pomáhají dláždit také příliš horké nápoje. Tak například pití velmi horkého čaje o teplotě přesahující 70 °C zvyšovalo podle výsledků výzkumu riziko rakoviny jícnu osmkrát více než usrkávání teplého nebo vlažného čaje s teplotou nižší než 65 °C.

Zchlaďte si čaj
Téměř všichni účastníci studie uvedli, že konzumují černý čaj pravidelně a v průměru každý z nich vypil více než litr černého čaje denně. Ti lidé, kteří pravidelně pili čaj za méně než dvě minuty po přípravě, měli pětkrát vyšší pravděpodobnost, že se u nich rozvine rakovina hrdla, než ti, kteří s pitím posečkali alespoň čtyři minuty. Dřívější studie, provedené v Británii, ukázaly, že lidé nejčastěji popíjejí čaj o teplotě přibližně 56 až 60 °C.
Zveřejněné výsledky mají zatím jedinou vadu na kráse. Není totiž jasné, jakým způsobem horké nápoje spouštějí vznik rakoviny. Jedna z hypotéz je, že viníkem je opakované termické poškození výstelky jícnu, avšak na detailnější vysvětlení si budeme muset pravděpodobně ještě nějakou dobu počkat.