Platí to zejména o vitaminech A a D, které jsou rozpustné v tucích a ukládají se v játrech a v tukové tkáni. Na rozdíl od vitaminů B a C, rozpustných ve vodě a vylučovaných v moči, se jejich nadbytku tělo nemůže prostě zbavit.
Je také důležité mít na paměti, že vysoké dávky jednoho vitaminu mohou způsobit deficienci jiného vitaminu; takže jako ve všech jiných případech jde o to dosáhnout žádoucí rovnováhy. Z praktického hlediskanení možné předávkovat se vitaminy A a D, pokud je čerpáme pouze z běžné stravy – pokud ovšem nejíme příliš mnoho jater. Vepřová, telecí a hovězí játra obsahují poměrně velké množství vitaminu A a proto se preventivně nedoporučují těhotným ženám, protože jeho vysoké dávky mohou poškodit plod v raných stádiích těhotenství. Jinak v podstatě žádné vitaminy neobsahují vitaminy v množství, které by mohlo způsobit otravu. K předávkování může dojít pouze v případě, že užíváme nadměrné množství vitaminových a minerálních doplňků stravy.
Lidský organismus není schopen skladovat velké množství vitaminů rozpustných ve vodě – což je dalším důvodem, proč jsou případy předávkování a otravy těmito vitaminy poměrně vzácné. Vitaminy rozpustné ve vodě se sice z těla obvykle bez problémů vyplavují, přemíra vitaminu C, niacinu a vitaminu B6 nicméně může mít nepříznivé vedlejší účinky.
V medicíně se používá termín hypervitaminóza pro chorobný stav způsobený nadměrným příjmem vitaminů. Zvláště nebezpečná je konzumace extrémně vysokých dávek určitého jednotlivého vitaminu nebo minerálu.
Zdroj: www.vitaminynovegenerace.cz
ZUZI
Chytrá Žena.cz