Brokolice je v naší kuchyni rok od roku oblíbenější a odborníci na výživu ji dokonce řadí k nejzdravějším druhům zeleniny. Je podobná květáku, ale má jemnější chuť a v mnoha směrech i větší výživnou hodnotu.
Pro zdraví
- V brokolici se nachází velké množství živin a cenných látek při nízkém kalorickém obsahu, je tedy vhodnou zeleninou při redukčních dietách.
- Obsahuje více vitaminu C než citrusové plody a pomáhá zvyšovat odolnost organismu proti nemocem.
- Je nejlepší protistresovou zeleninou pro všechny osoby, které jsou pod výkonnostním tlakem. Pomáhá i proti nervóznímu neklidu, podrážděnosti a poruchám spánku.
- Brokolice jako veškerá listová zelenina je významným zdrojem hořčíku, minerálních látek nezbytných pro činnost svalů, srdce, přenosu nervových vzruchů a tvorbu hormonů.
- Mimořádně vysoký obsah draslíku působí pozitivně na odvodňování a snižování krevního tlaku. Zelenina tím ulehčuje srdci a krevnímu oběhu.
- Brokolice, ale i další druhy křížaté zeleniny jako zelí, růžičková kapusta a květák, přispívají všeobecně k prevenci proti rakovině, zejména proti rakovině tlustého střeva. Bylo zjištěno, že konzumace této zeleniny jednou týdně snižuje pravděpodobnost vzniku rakoviny tlustého střeva téměř o polovinu.
- Brokolice má významnou roli i v léčbě osteoporózy, překyselení organismu, je vhodná při chorobách jater, žlučníku, žaludku a ledvin. Zlepšuje trávení a odstraňuje zácpu.
- Brokolice není tak náchylná přijímat dusičnany jako květák, proto je významnou zeleninou pro těhotné a kojící ženy a pro děti.
Super tipy do kuchyně
- Kupujeme jen čerstvou a svěží brokolici, ovadlá zelenina s nahnědlými listy a růžičkami ztratila již množství cenných látek a po uvaření bude nahořklá.
- Před přípravou odstraníme listy a rozebereme květenství na menší růžičky, košťál pokrájíme na kousky, opláchneme a použijeme.
- Brokolici nejšetrněji uvaříme v páře, případně v malém množství osolené vody. Vaříme ji jen několik minut, snadno se rozvaří. Uvařenou brokolici dáme na sítko a necháme okapat.
- Brokolici přidáváme do zeleninových salátů, a to buď syrovou pokrájenou na menší kousky nebo již krátce povařenou.
- Rychlý a chutný pokrm připravíme, když růžičky brokolice orestujeme s prolisovaným česnekem, olivovým olejem, vlašskými ořechy a poté promícháme s uvařenými těstovinami. Jednotlivé porce posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem, nejlépe parmezánem a ihned podáváme.
- Skvělou slavnostní přílohou k pokrmům je bramborová kaše, do které vmícháme uvařené drobné růžičky brokolice. Jednotlivé porce přelijeme rozehřátým máslem a posypeme nudličkami oloupaných mandlí, které jsme předem krátce osmahli.
- Pečeme-li kuře, můžeme do vypečené šťávy krátce před dopečením přidat spařenou a na drobné růžičky rozebranou brokolici a společně pečeme doměkka.
Jarmila Mandžuková
ChytráŽena.cz