Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Kozoroh - roční horoskop na rok 2025Kozoroh - roční horoskop na rok 2025 Velký roční horoskop na rok 2025Velký roční horoskop na rok 2025
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 23.12. 2024
Dnes má svátek Vlasta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak si doma poradit se zdravou výživou ?

27. 04. 2008 | Krása
Rozhovor s Romanem Hadrbolcem, šéfkuchařem světových celebrit, zkušeným mistrem kuchařského umění. Roman se stal novou tváří mezinárodního programu Gustino pro rok 2008.
V tomto spojení Vám přináší originální a zdravé recepty, ale také respektují nejnovější trendy a zásady zdravé výživy.



Jak docílit zdravé úpravy jídel, čeho se všeobecně v kuchyni vyvarovat?
Vyvarovat bychom se měli zejména úpravám s použitím vyššího obsahu tuku – smažení, fritování.
Dále bychom také měli upustit od častého zahušťování omáček a polévek – ať už moukou nebo smetanou apod.


Čím zahustit omáčku místo tučné smetany / mouky / jíšky?
Omáčku můžeme zahustit rozmixováním různé zeleniny, která je její součástí – ať už cibule, celer, mrkev nebo rajče apod.


Čím nahradit smetanu či šlehačku?
Smetanu či šlehačku je možné nahradit jogurtem nebo sýry typu Lučina, žervé či taveným sýrem.
Majonézu můžeme také nahradit jogurtem.


Zdrva výživa domaSolení – vadí? Nevadí?
Neměli bychom to se solí přehánět. Měli bychom omezit množství soli ve vodě na vaření.
Rozhodně doporučuji používat jodizovanou sůl.


Glutamáty – jak se jim vyvarovat?
Musíte důkladněji prozkoumat složení/obsah surovin, což by mělo být vždy viditelné na obale.



Co instantní přípravky…
Osobně se jim vyhýbám a to radím i kuchařům v mé restauraci.


Jaké upřednostňujete pečivo?
Dávejte přednost celozrnnému pečivu.


Jak připravit chutný, ale přitom zdravý a lehký dresink (vyvarovat se majonéze)?
K tomu stačí např. pomerančová šťáva, balzamikový ocet, olivový olej, čerstvá bylinka jako např. tymián a trošku soli a pepře.


A co takové Maso, uzeniny ….?

Maso by mělo být v menším množství než příloha a vybírat bychom si měli méně tučné kusy.
Omezit bychom měli konzumaci bůčku, z uzenin se vyhněte jitrnicím, jelitům, paštice, anglické slanině …
Ryby naopak můžete všechny.


Přílohy – co ano, co ne, co lze čím nahradit?
Všeobecně byste měli jíst více zeleninových příloh. Kalorické těstoviny nahraďte kuskusem.
Vynechávejte smažené úpravy brambor, houskové knedlíky …
Jako přílohu můžete jíst bulgar (předvařená a nalámaná forma celozrnné pšenice), různé druhy rýží jako je Basmati, jasmínová, divoká …


Dezerty – co ti z nás, kdo mají rádi sladké? Lze si nějak poradit?
Určitě ano, z dezertů doporučuji zejména lehké ovocné – ať už saláty, přírodní sorbety nebo dorty připravené z nízkotučného tvarohu. Zejména v nadcházejících letních měsících. Ovoce je velmi rozmanité, takže i příznivci sladkých chutí si mohou přijít na své a to volbou ovoce s větším obsahem cukru.


Jaké sýry?

Vybírejte sýry bohaté na vápník, s co nejnižším obsahem soli a tuku v sušině.


Jaká zelenina / ovoce je teď nejvíce „in“,  co doporučujete jako ideální ingredienci pro zdravou kuchyni?
Dnes je spektrum ovoce a zeleniny daleko širší, tzn. je z čeho vybírat. Můžeme si pochutnat a přitom se najíst lehce a zdravě… Ideální ingrediencí je pro mě velmi zdravý zázvor. Je sice výraznější chuti, můžeme ho však v menším množství použít ve spoustě receptů (nejlépe s mořskými plody, ale i na maso vepřové nebo kachní či k dochucení sladkých jídel) – pozitivně ovlivňuje naše zažívání a pomáhá odbourávat tuk, pomáhá při žaludečních a zažívacích potížích, snižuje hladinu cholesterolu…
Dále pak cibule, paprika, rajčata, brokolice, špenát, chřest, lilek… Z ovoce jsou stále populární maliny, jahody, citrusové plody, ananas… Vynikající je i granátové jablko.
Neměli bychom v žádném případě zapomínat na čerstvé bylinky, které dodají pokrmům tu správnou výjimečnou chuť – tymián, bazalka, petrželka, řeřicha, šalvěj…


Na závěr však podotýkám,

 že i u zdravé stravy platí staré známé

„všeho s mírou!“



Děkujeme za rozhovor.

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !