V tomto spojení Vám přináší originální a zdravé recepty, ale také respektují nejnovější trendy a zásady zdravé výživy.
Jak docílit zdravé úpravy jídel, čeho se všeobecně v kuchyni vyvarovat?
Vyvarovat bychom se měli zejména úpravám s použitím vyššího obsahu tuku – smažení, fritování.
Dále bychom také měli upustit od častého zahušťování omáček a polévek – ať už moukou nebo smetanou apod.
Čím zahustit omáčku místo tučné smetany / mouky / jíšky?
Omáčku můžeme zahustit rozmixováním různé zeleniny, která je její součástí – ať už cibule, celer, mrkev nebo rajče apod.
Čím nahradit smetanu či šlehačku?
Smetanu či šlehačku je možné nahradit jogurtem nebo sýry typu Lučina, žervé či taveným sýrem.
Majonézu můžeme také nahradit jogurtem.
Solení – vadí? Nevadí?
Neměli bychom to se solí přehánět. Měli bychom omezit množství soli ve vodě na vaření.
Rozhodně doporučuji používat jodizovanou sůl.
Glutamáty – jak se jim vyvarovat?
Musíte důkladněji prozkoumat složení/obsah surovin, což by mělo být vždy viditelné na obale.
Co instantní přípravky…
Osobně se jim vyhýbám a to radím i kuchařům v mé restauraci.
Jaké upřednostňujete pečivo?
Dávejte přednost celozrnnému pečivu.
Jak připravit chutný, ale přitom zdravý a lehký dresink (vyvarovat se majonéze)?
K tomu stačí např. pomerančová šťáva, balzamikový ocet, olivový olej, čerstvá bylinka jako např. tymián a trošku soli a pepře.
A co takové Maso, uzeniny ….?
Maso by mělo být v menším množství než příloha a vybírat bychom si měli méně tučné kusy.
Omezit bychom měli konzumaci bůčku, z uzenin se vyhněte jitrnicím, jelitům, paštice, anglické slanině …
Ryby naopak můžete všechny.
Přílohy – co ano, co ne, co lze čím nahradit?
Všeobecně byste měli jíst více zeleninových příloh. Kalorické těstoviny nahraďte kuskusem.
Vynechávejte smažené úpravy brambor, houskové knedlíky …
Jako přílohu můžete jíst bulgar (předvařená a nalámaná forma celozrnné pšenice), různé druhy rýží jako je Basmati, jasmínová, divoká …
Dezerty – co ti z nás, kdo mají rádi sladké? Lze si nějak poradit?
Určitě ano, z dezertů doporučuji zejména lehké ovocné – ať už saláty, přírodní sorbety nebo dorty připravené z nízkotučného tvarohu. Zejména v nadcházejících letních měsících. Ovoce je velmi rozmanité, takže i příznivci sladkých chutí si mohou přijít na své a to volbou ovoce s větším obsahem cukru.
Jaké sýry?
Vybírejte sýry bohaté na vápník, s co nejnižším obsahem soli a tuku v sušině.
Jaká zelenina / ovoce je teď nejvíce „in“, co doporučujete jako ideální ingredienci pro zdravou kuchyni?
Dnes je spektrum ovoce a zeleniny daleko širší, tzn. je z čeho vybírat. Můžeme si pochutnat a přitom se najíst lehce a zdravě… Ideální ingrediencí je pro mě velmi zdravý zázvor. Je sice výraznější chuti, můžeme ho však v menším množství použít ve spoustě receptů (nejlépe s mořskými plody, ale i na maso vepřové nebo kachní či k dochucení sladkých jídel) – pozitivně ovlivňuje naše zažívání a pomáhá odbourávat tuk, pomáhá při žaludečních a zažívacích potížích, snižuje hladinu cholesterolu…
Dále pak cibule, paprika, rajčata, brokolice, špenát, chřest, lilek… Z ovoce jsou stále populární maliny, jahody, citrusové plody, ananas… Vynikající je i granátové jablko.
Neměli bychom v žádném případě zapomínat na čerstvé bylinky, které dodají pokrmům tu správnou výjimečnou chuť – tymián, bazalka, petrželka, řeřicha, šalvěj…
Na závěr však podotýkám,
že i u zdravé stravy platí staré známé
„všeho s mírou!“
Děkujeme za rozhovor.
ZUZI
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz