Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 23.11. 2024
Dnes má svátek Klement
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hrdina kuchyně - 28.10. 2017

28. 10. 2017 | Televizní tipy
Zemáky neboli zemská jablka, erteple, kartofle, kobzole, krumple… Brambory se jim začalo říkat, protože se k nám dostaly z Braniborska. Na jejich první zmínku v českých zemích narazíme už v roce 1623, kdy se podávaly na stole Viléma Svatavy, majitele jindřichohradeckého panství. Byl to ale ojedinělý výstřelek, ve větším se u nás začaly brambory pěstovat až v 70. letech 18. století. To a mnohé další se dozvíte v devátém díle pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 28. října ve 13.45 na Primě.

Hrdina kuchyně – 28.10. 2017:


Už děti ve škole se učí, že do Evropy brambory dovezl Kryštof Kolumbus z Jižní Ameriky. Doma jsou na území dnešního Peru, kde rostly už před pěti tisíci lety. Odolná hlíza byla jedním z mála, čemu se v horských oblastech And dařilo. Význam divoce rostoucí plodiny brzy pochopili místní obyvatelé, říkali jí „papa“ a naučili se z ní vyrobit třeba mouku nebo pivo. Inkové dokonce uctívali několik bramborových božstev. Do Severní Ameriky je pak přivezli o skoro sto let později angličtí a irští námořníci na slavné lodi Golden Hind, na které Francis Drake obeplul zeměkouli.

Hrdina kuchyně - 28.10. 2017V očích Evropanů byly brambory pohanskou plodinou a vzbuzovaly krajní nedůvěru. Díky poměrně vysokému obsahu vitamínu C a dobré trvanlivosti však nakonec zachránily život mnoha námořníkům a staly se hlavní zbraní v boji s kurdějemi. Potenciál této plodiny vycítil až pruský král Bedřich II. Veliký. Pochopil, že za málo peněz získá hodně muziky a rychle, levně i efektivně nakrmí mnoho lidí, proto někdy kolem roku 1740 nařídil ve své zemi plošné pěstování brambor.

Nezastupitelné místo brambor v kuchyni dokládá jen stručný výčet u nás oblíbených pokrmů: bramborák, bramborové knedlíky s uzeným, se zelím či špenátem, francouzské brambory, brambory zapečené se slaninou, šťouchané brambory nebo bramborová kaše... Pro brambory jsme si tentokrát dojeli na Vysočinu za pěstitelem panem Rasochou.

Bramborové menu Hrdiny kuchyně


•    Bramborová tortilla se šunkou, salátem a sýrem
•    Martinova bramboračka
•    Lokše se švestkami a mákem
•    Hedvábná bramborová kaše


Sledujte 9. díl pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 28. 10. 2017 ve 13.45 na Primě.


Zdroj, foto: Prima
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Hrdina kuchyně - 28.10. 2017:

Hrdina kuchyně - 28.10. 2017
Hrdina kuchyně - 28.10. 2017
Hrdina kuchyně - 28.10. 2017
Hrdina kuchyně - 28.10. 2017
Hrdina kuchyně - 28.10. 2017
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !