Hrdina kuchyně – 28.10. 2017:
Už děti ve škole se učí, že do Evropy brambory dovezl Kryštof Kolumbus z Jižní Ameriky. Doma jsou na území dnešního Peru, kde rostly už před pěti tisíci lety. Odolná hlíza byla jedním z mála, čemu se v horských oblastech And dařilo. Význam divoce rostoucí plodiny brzy pochopili místní obyvatelé, říkali jí „papa“ a naučili se z ní vyrobit třeba mouku nebo pivo. Inkové dokonce uctívali několik bramborových božstev. Do Severní Ameriky je pak přivezli o skoro sto let později angličtí a irští námořníci na slavné lodi Golden Hind, na které Francis Drake obeplul zeměkouli.

Nezastupitelné místo brambor v kuchyni dokládá jen stručný výčet u nás oblíbených pokrmů: bramborák, bramborové knedlíky s uzeným, se zelím či špenátem, francouzské brambory, brambory zapečené se slaninou, šťouchané brambory nebo bramborová kaše... Pro brambory jsme si tentokrát dojeli na Vysočinu za pěstitelem panem Rasochou.
Bramborové menu Hrdiny kuchyně
• Bramborová tortilla se šunkou, salátem a sýrem
• Martinova bramboračka
• Lokše se švestkami a mákem
• Hedvábná bramborová kaše
Sledujte 9. díl pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 28. 10. 2017 ve 13.45 na Primě.
Zdroj, foto: Prima
Vendula Vrablová
Vendula Vrablová