Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat.Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat. Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 15.10. 2024
Dnes má svátek Tereza
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hrdina kuchyně - 28.10. 2017

28. 10. 2017 | Televizní tipy
Zemáky neboli zemská jablka, erteple, kartofle, kobzole, krumple… Brambory se jim začalo říkat, protože se k nám dostaly z Braniborska. Na jejich první zmínku v českých zemích narazíme už v roce 1623, kdy se podávaly na stole Viléma Svatavy, majitele jindřichohradeckého panství. Byl to ale ojedinělý výstřelek, ve větším se u nás začaly brambory pěstovat až v 70. letech 18. století. To a mnohé další se dozvíte v devátém díle pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 28. října ve 13.45 na Primě.

Hrdina kuchyně – 28.10. 2017:


Už děti ve škole se učí, že do Evropy brambory dovezl Kryštof Kolumbus z Jižní Ameriky. Doma jsou na území dnešního Peru, kde rostly už před pěti tisíci lety. Odolná hlíza byla jedním z mála, čemu se v horských oblastech And dařilo. Význam divoce rostoucí plodiny brzy pochopili místní obyvatelé, říkali jí „papa“ a naučili se z ní vyrobit třeba mouku nebo pivo. Inkové dokonce uctívali několik bramborových božstev. Do Severní Ameriky je pak přivezli o skoro sto let později angličtí a irští námořníci na slavné lodi Golden Hind, na které Francis Drake obeplul zeměkouli.

Hrdina kuchyně - 28.10. 2017V očích Evropanů byly brambory pohanskou plodinou a vzbuzovaly krajní nedůvěru. Díky poměrně vysokému obsahu vitamínu C a dobré trvanlivosti však nakonec zachránily život mnoha námořníkům a staly se hlavní zbraní v boji s kurdějemi. Potenciál této plodiny vycítil až pruský král Bedřich II. Veliký. Pochopil, že za málo peněz získá hodně muziky a rychle, levně i efektivně nakrmí mnoho lidí, proto někdy kolem roku 1740 nařídil ve své zemi plošné pěstování brambor.

Nezastupitelné místo brambor v kuchyni dokládá jen stručný výčet u nás oblíbených pokrmů: bramborák, bramborové knedlíky s uzeným, se zelím či špenátem, francouzské brambory, brambory zapečené se slaninou, šťouchané brambory nebo bramborová kaše... Pro brambory jsme si tentokrát dojeli na Vysočinu za pěstitelem panem Rasochou.

Bramborové menu Hrdiny kuchyně


•    Bramborová tortilla se šunkou, salátem a sýrem
•    Martinova bramboračka
•    Lokše se švestkami a mákem
•    Hedvábná bramborová kaše


Sledujte 9. díl pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 28. 10. 2017 ve 13.45 na Primě.


Zdroj, foto: Prima
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Hrdina kuchyně - 28.10. 2017:

Hrdina kuchyně - 28.10. 2017
Hrdina kuchyně - 28.10. 2017
Hrdina kuchyně - 28.10. 2017
Hrdina kuchyně - 28.10. 2017
Hrdina kuchyně - 28.10. 2017
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles