Sedmá řada populárního pořadu se bude odehrávat tradičně na statku, nepřijdeme však ani o výlet do krásné české krajiny. Tentokrát se Zdeněk rozhodne pro neotřelé kombinace a jejich jednoduché zpracování nabídne i vám.
Léto se blíží. Proto je na místě připravit si ryby. Například. Nebo lehké trhané maso – a samozřejmě si u přípravy jídel také zažertovat, protože, jak tvrdí šéf, jídlo kořeněné humorem je zkrátka nejlepší.
Jako první půjde na rošt pstruh. A dozvíme se, že maso dělané na kosti chutná ze záhadného důvodu líp než maso bez ní. Šéf ovšem vysvětlí: „Rybu dělám vždy v celku, ve spoustě zemí by si člověk něco takového neobjednal. Nám to ale nevadí.“
Dalším pokrmem bude trhané maso. Šéf vysvětlí, že právě na něj se dá využít maso ekonomické: „Tedy to levnější, protože se peče dlouho a pak se trhá.“ Kromě toho se naučíme RUB, tedy jižanskou suchou marinádu. Znáte ji a víte, jak na ni?
V neposlední řadě dojde na studenou polévku z ajvarového základu. A Zdeněk Pohlreich vysvětlí: „Studené polévky mě baví, zvlášť v létě. A také k jejich přípravě budete potřebovat rozpálený gril.“
Každý díl završíme sladkou tečkou, kterou šéf připraví spolu s cukrářkou Ivetou Fabešovou. Společně divákům předvedou, že i na grilu se dají jednoduše připravit lahodné dezerty. Tentokrát to bude jablečný koláč. Právě tento recept přivítá šéf slovy: „Co by byl svět bez jablečného koláče?“ Když dostane úkoly od šéfcukrářky, dodá: „Pochopil jsem konečně zadání, tak jsem v klidu.“
Víte, proč těsto musí po uhnětení odpočívat? Je to proto, aby v něm lepek začal pracovat, výsledek je pak vláčnější a chutnější. Následně bude šéf pověřen krájením jablek a neodpustí si hlášku: „Jdu na to. A ostré staccato kuchyňského nože prořízne vzduch.“
Pravdou na závěr ale je, že na šéfův tah moučkovým cukrem nedojde. Proč, to uvidíte už v úterý.
Bavte se, inspirujte, grilujte. Vše se vám bude hodit, pokud se s ohledem na roční sezonu rozhodnete rozpálit gril.