Hrdina kuchyně – 11.11. 2017:
„Křen jest kořením i lékem“, píše páter Ignác Paták ve svém pojednání Pěstování křenu v Malíně z roku 1873. On sám křen pěstoval a o jeho pěstování všechno sepsal. Podle něj patří mezi nejznámější druhy u nás křen pruský, bavorský, temešvárský, hradecký a trojský. Archeologické nálezy dokládající používání a konzumaci křenu pak sahají do 2. století, písemné zmínky najdeme ve 12. století, konkrétně u Hildegardy z Bingenu, která křen používala jako léčivou rostlinu.
Tato chuťově výrazná surovina je příbuzná s hořčicí, brukví, řeřichou, ředkví nebo ředkvičkou a v kuchyni má rozmanité využití. Třeba křenové zelí je výbornou přílohou téměř k jakémukoli pečenému masu.
Marie a Martin se za křenem vypraví do Malína, tedy právě do toho místa, které opěvoval už malínský farář Paták a kde je pěstování křenu dodnes velkou tradicí.
Křenové menu Hrdiny kuchyně
• Uzená makrela s křenem a yorkshirským pudinkem
• Křenová omáčka s hovězí loupanou plecí a bramborem
• Chleba s pečeným vepřovým a křenovým zelím
• Vejce plněná křenovým krémem