Hrdina kuchyně – 18.11. 2017:
Dýně máme kromě jejich využití v kuchyni stále více spojené také s podzimní tradicí jejich vydlabávání a dekoračního využití, zejména v čase Dušiček a Halloweenu. A i když se to má za americkou tradici, dlabání dýní v předvečer svátku Všech svatých přivezli do Ameriky imigranti z Irska. Ve své domovině si dušičkové lucerny dlabali z tuřínů, řepy nebo brambor a v Americe měli k dispozici dýně. Navíc mnohem větší, na výrobu luceren vhodnější, a zejména hezčí.
Dýní známe několik druhů. Jednou z u nás nejoblíbenějších, a rozhodně nejčastěji používanou, je dýně hokaido, která se nemusí loupat, má skvělou chuť, může se péct nebo vařit i se slupkou, která dokonale změkne. Její chuť pak můžeme ještě zvýraznit bylinkami. Dýně si skvěle rozumí s rozmarýnem nebo třeba šalvějí.
Za poznáváním dýní se Martin Škoda a Marie Doležalová vypraví do barevného Dýňového světa – na statek rodiny Pipkových v Nové Vsi u Leštiny.
Dýňové menu Hrdiny kuchyně
• Dýňová polévka se slaninovými chipsy
• Těstoviny s restovanou dýní a parmazánem
• Špikované kuřecí supreme s pečenou dýní
• Dýňový koláč
Sledujte dvanáctý díl pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 18.11. 2017 ve 13.40 na Primě.
Zdroj, foto: Prima
Vendula Vrablová
Vendula Vrablová