Hrdina kuchyně – 25.11. 2017:
Kaprovi se říká také vodní prase. Je všežravý – sežere všechno, co najde na dně rybníka. Pochází nejspíš ze střední Asie, chovat jej pak začali v Číně. Rychle přibývá na váze a dobře snáší transport, což byly zřejmě i důvody, proč se kapři začali masivně vysazovat do rybníků, které se kvůli nim budovaly, hlavně ve středověku, kdy se pak rozšířili po celé Evropě. U nás máme přes 150 rybníků s plochou větší než 50 hektarů. Největším je Rožmberk, vybudovaný nejznámějším českým stavitelem rybníků Jakubem Krčínem. Trvalo mu to 6 let. Nejstarším dochovaným velkým rybníkem u nás je Žárský rybník, o němž se psalo už v roce 1212.
V loňském roce se u nás vyprodukovalo 18 tisíc tun kaprů. Ve srovnání třeba se pstruhem, jehož nebylo ani 700 tun, tak jednoznačně vede a nemá konkurenci. Jeho užití v kuchyni je různorodé. Kapr se výborně hodí nejen na smažení, pečení a vaření, ale skvěle obstojí i na grilu, kde lze využít celé filety nebo podkovy. Patrně nejznámější úpravou této ryby u nás je ale smažený kapr. Nejde však o nijak starý recept. Nejspíš se u nás začal dělat až za Františka Josefa I., když se stal populárním smažený řízek. Opravdu ve velkém se začalo smažit v trojobalu až po druhé světové válce. Dřív se kapr hlavně vařil třeba v úpravě na modro nebo se připravoval se sladkou perníkovou omáčkou.
V závěrečné epizodě Hrdiny kuchyně se Martin s Marií vypraví také na výlov rybníka, kde budou mít možnost předvést, jak lehký, či naopak obtížný, je úkol kapra chytit.
Kapří menu Hrdiny kuchyně
• Polévka z kapra s krutony
• Grilované kapří podkovy s lehkým bramborovým salátem
• Křupavé kapří hranolky se dvěma dipy
• Kapříci z tvarohového těsta
Sledujte poslední, třináctý díl pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 25.11. 2017 ve 14.05 na Primě.
Zdroj, foto: Prima
Vendula Vrablová
Vendula Vrablová