Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 22.11. 2024
Dnes má svátek Cecílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hrdina kuchyně - 25.11. 2017

25. 11. 2017 | Televizní tipy
Kapr – svou velkou tradicí u nás téměř národní ryba, bez jejíž smažené podoby si jen stěží umíme představit klasické Vánoce. Přesto mnoha lidem nechutná. Pro některé je moc cítit bahnem, pro jiné má moc kostí nebo je moc tučný. Kuchař Martin Škoda a herečka Marie Doležalová vás přesvědčí, že dát šanci tomuto hrdinovi kuchyně se vyplatí. Uvidíte už v sobotu 25. listopadu ve 14.05 na Primě.

Hrdina kuchyně – 25.11. 2017:


Kaprovi se říká také vodní prase. Je všežravý – sežere všechno, co najde na dně rybníka. Pochází nejspíš ze střední Asie, chovat jej pak začali v Číně. Rychle přibývá na váze a dobře snáší transport, což byly zřejmě i důvody, proč se kapři začali masivně vysazovat do rybníků, které se kvůli nim budovaly, hlavně ve středověku, kdy se pak rozšířili po celé Evropě. U nás máme přes 150 rybníků s plochou větší než 50 hektarů. Největším je Rožmberk, vybudovaný nejznámějším českým stavitelem rybníků Jakubem Krčínem. Trvalo mu to 6 let. Nejstarším dochovaným velkým rybníkem u nás je Žárský rybník, o němž se psalo už v roce 1212.

Hrdina kuchyně - 25.11. 2017V loňském roce se u nás vyprodukovalo 18 tisíc tun kaprů. Ve srovnání třeba se pstruhem, jehož nebylo ani 700 tun, tak jednoznačně vede a nemá konkurenci. Jeho užití v kuchyni je různorodé. Kapr se výborně hodí nejen na smažení, pečení a vaření, ale skvěle obstojí i na grilu, kde lze využít celé filety nebo podkovy. Patrně nejznámější úpravou této ryby u nás je ale smažený kapr. Nejde však o nijak starý recept. Nejspíš se u nás začal dělat až za Františka Josefa I., když se stal populárním smažený řízek. Opravdu ve velkém se začalo smažit v trojobalu až po druhé světové válce. Dřív se kapr hlavně vařil třeba v úpravě na modro nebo se připravoval se sladkou perníkovou omáčkou.

V závěrečné epizodě Hrdiny kuchyně se Martin s Marií vypraví také na výlov rybníka, kde budou mít možnost předvést, jak lehký, či naopak obtížný, je úkol kapra chytit.

Kapří menu Hrdiny kuchyně


•    Polévka z kapra s krutony
•    Grilované kapří podkovy s lehkým bramborovým salátem
•    Křupavé kapří hranolky se dvěma dipy
•    Kapříci z tvarohového těsta

Sledujte poslední, třináctý díl pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 25.11. 2017 ve 14.05 na Primě.


Zdroj, foto: Prima
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Hrdina kuchyně - 25.11. 2017:

Hrdina kuchyně - 25.11. 2017
Hrdina kuchyně - 25.11. 2017
Hrdina kuchyně - 25.11. 2017
Hrdina kuchyně - 25.11. 2017
Hrdina kuchyně - 25.11. 2017
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !